Wat heb je nodig bij overdracht van je auto?

Auto-overdracht-Autobedrijf-Hansen-Venray


Bij de overdracht van je auto heb je een aantal bewijzen en papieren nodig. Sommige zijn verplicht en andere zijn enkel handig om mee te nemen. Wij vertellen je welke documenten aangeraden worden bij de overdracht van je auto. Te beginnen bij de tenaamstelling van jouw auto.  

Wanneer is de auto tenaamgesteld?

Na het kopen van een auto moet deze op naam gezet worden. De tenaamstelling van een auto betekent dat dat een auto op naam staat of het op naam zetten van een auto. De persoon die de auto koopt wordt pas ná de tenaamstelling officeel eigenaar. Dat is het moment dat de auto verzekert moet worden. 

Waarom is dit belangrijk?

Om erachter te komen of jouw auto een kenteken card of een papieren kentekenbewijs heeft, moet er gekeken worden naar de tenaamstellingsdatum. Tot 1 januari 2014 kregen alle auto een papieren kentekenbewijs. Hierna zijn er kentekencards uitgedeeld door de RDW. 

Papieren kentekenbewijs

Wanneer je in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs, dien je het overschrijvingsbewijs te gebruiken bij het overschrijven van een auto. Het is van belang dat dit bewijs, ook wel deel drie genoemd, goed wordt opgeborgen. Dit heb je nodig bij de verkoop van je auto. Kortom je hebt bij een tenaamstelling vóór 1 januari 2014 het volgende nodig:

  • Kentekenbewijs Deel 1A
  • Kentekenbewijs Deel 1B
  • Overschrijvingsbewijs

Kentekencard

Als de auto ná 1 januari 2014 tenaamgesteld is, dan heb je een kentekencard of kentekenbewijs ontvangen van de RDW. Het kentekencard bevat een viercijferige code. Op de brief van de RDW staan de resterende vijf cijfers. Samen maakt dit de 9-cijferige tenaamstellingscode die je nodig hebt bij de verkoop van je auto. De brief van de RDW ontvang je na overschrijving van je auto via de post. Samengevat:

  1. Kentekencard
  2. Brief van de RDW 

Ik ben een deel van de documentatiekwijt

Mocht je helaas niet meer beschikken over de volledige documentatie, dan moet eerst een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingcode aangevraagd worden bij de RDW.

Welke papieren worden nog meer aangeraden bij de overdracht van de auto?

Naast een compleet kentekenbewijs worden de volgende documenten door ons aangeraden om mee te nemen bij de overdracht van je auto:

  • Onderhoudsboekje van de auto: een compleet onderhoudsboekje toont aan dat de auto altijd zijn keuringen en beurten heeft ontvangen. Wist je dat dit zelfs de waarde van je auto verhoogd? Kan je dit boekje niet meer vinden dan kan je bij je garage of dealer vragen of deze een nieuwe voor je invult. De informatie kan vaak gevonden worden in een database die bij wordt bijgewerkt na iedere keuring en beurt.
  • Geldig identiteitsbewijs of paspoort: als verkopende partij ben je niet verplicht om je te identificeren bij de overdracht van je auto. Dit is als kopende partij wel verplicht. Wij raden echter aan om je legitimatie mee te nemen. Dit komt namelijk betrouwbaar over.

Dit zijn alle zowel verplichte als niet-verplichte documenten en bewijzen die je nodig hebt bij de verkoop van je auto. Mocht je hierover nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.