Is uw auto al klaar voor de komende winterperiode?

Voor u het weet raken de temperaturen onder het vriespunt. Plan daarom tijdig de montage van uw winterbanden en/of wintercheck om veilig de winter tegemoet te gaan. Maak online een afspraak op www.autobedrijfhansen.nl of bel naar 0478-550990. Heeft u nog geen winterbandenset? Neem dan contact met ons op, wij maken u graag een vrijblijvend voorstel voor een winterbandenset of vierseizoenbanden. Maar wat is nu eigenlijk het grote verschil tussen deze twee?

 

Het verschil tussen winterbanden en vierseizoenenbanden

Dat het raadzaam is om in de winter met winterbanden de weg op te gaan, is inmiddels wel aangetoond. Wie echter wil voorkomen dat er twee keer per jaar van banden moet worden gewisseld, kan gebruikmaken van de vierseizoenenband. De voordelen van all season banden zijn hiermee duidelijk: de autobezitter hoeft niet twee keer per jaar te wisselen en de afgemonteerde banden hoeven niet opgeslagen te worden. All season banden zijn een compromis. Zowel in de zomer als in de winter voldoen ze het grootste deel van de tijd prima. Er zijn echter ook nadelen, dus de moeite van het wisselen levert wel degelijk voordelen op.

 

Winterbanden vs all season banden

All season of winterbanden? Hoe te beslissen wat het beste is? Het wisselen van zomer- naar winterbanden gebeurt rond het intreden van de wintertijd en het omgekeerde geldt rond het intreden van de zomertijd. Winterbanden of all season kiezen, maakt pas echt uit bij lage temperaturen. Dan is pas namelijk goed te merken dat de all season banden en winterbanden toch zeer verschillen qua zachtheid van het rubber. De keuze tussen vierseizoenenbanden of winterbanden kan een flink effect hebben op de grip op het wegdek. En dat is nu het voornaamste verschil tussen winterbanden en vierseizoenenbanden. De vierseizoenenband mag niet te zacht gemaakt worden vanwege de verhoogde slijtage in zomertijd, maar ook niet te hard vanwege de grip op de weg bij een temperatuur onder nul.

 

De nadelen van all season banden

Winterbanden of all season banden blijkt voor veel autobezitters een moeilijke keuze. In het milde klimaat van Nederland zou het extra profiel en het zachte rubber van de winterbanden immers niet nodig zijn. Hetzelfde geldt voor de zomerbanden. Hoe vaak is het in Nederland nou boven de 30 graden? Wie op deze wijze redeneert, heeft in feite gelijk. Voor een groot deel van het jaar zijn all season banden ideaal. Het blijft echter een compromis. Bij extreme neerslag of koude wordt het verschil tussen winterbanden en vierseizoenenbanden duidelijk: vooral de zijkanten van de all season banden slippen makkelijk weg bij een hellende weg. Maar ook het verlagen van de grip tijdens een plotselinge winterse rit kan nare gevolgen hebben. Het verschil zomerbanden en all season banden is vooral te merken aan de slijtage van de banden (die sneller gaat) en het hogere brandstofgebruik.