De verschillen tussen een MHEV, HEV, PHEV en EV-auto

De verschillen tussen een MHEV, HEV, PHEV en EV-auto-Hansen-Venray

We worden langs alle kanten om de oren geslagen met termen als ‘mild hybride’, ‘hybride’, ‘plug-in hybride’ en ‘EV’. Wat betekenen ze eigenlijk en wat is het verschil? In dit blog leggen we je de verschillen uit.

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto biedt het beste van twee werelden: duurzaam elektrisch rijden en gemakkelijk tanken bij een tankstation als de accu leeg is. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Toch is het zo! Je bespaart flink op je brandstofkosten en draagt bij aan een beter milieu. Daarnaast kun je relatief lange afstanden met de auto rijden en gemakkelijk tanken bij een station in de buurt als dit nodig is.

Welke soorten hybride en elektrische auto’s zijn er?

Er zijn dan ook 3 soorten hybride aandrijvingen die wij voor jullie op een rijtje hebben gezet:

– Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV); een MHEV is een voertuig dat altijd rijdt op de brandstofmotor.  Het is bij deze voertuigen niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden zoals de HEV en PHEV, en ook niet op lage snelheden zoals bij de HEV dat kan. De elektro- en brandstofmotor zijn één team en hebben één taak: jou zo voordelig mogelijk van A naar B bewegen. Je rijdt een stuk zuiniger dan met een ‘gewone auto’. De energie voor de elektromotor komt uit een kleine accu. Ook deze accu laad je niet op met een stekker en met remenergie.

– Hybrid Electric Vehicle (HEV); oftewel hybride auto’s zonder een oplaadstekker. Bij de HEV kun je gewoon tanken met normale brandstof als benzine of diesel. Tijdens het rijden verbruikt de auto voornamelijk deze brandstof, hier laadt de elektromotor onder andere ook van op. Tijdens het remmen wordt er energie opgewekt die ook wordt opgeslagen in de elektromotor. Met de energie in de elektromotor, kan de hybride auto zelfs alleen op deze motor rijden; dus volledig elektrisch!

– Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV); oftewel hybride auto’s met een oplaadstekker. Deze auto’s kunnen op ieder tijdstip worden opgeladen met een stekker, zodat de elektromotor genoeg energie heeft om het voertuig (volledig) elektrisch te laten rijden. Hier wordt een verbrandingsmotor gecombineerd met een elektromotor die zijn stroom haalt uit een flinke batterij met een capaciteit van zo’n 8 tot 20 kWh. Plug-ins hebben vanwege de grotere accucapaciteit dan ook een lange reikwijdte van 30 tot wel 80 kilometer volledig elektrisch. Toch is de werking van een PHEV vergelijkbaar met de werking van een HEV aangedreven motor. Zo word de auto namelijk ook opgeladen door het uit laten rollen en afremmen van de auto.

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto’s, ook wel bekend als EV’s,  winnen aan populariteit. Er komen steeds meer nieuwe elektrische auto’s bij en meer bezwaren verdwijnen. Bij een EV-personenauto of bedrijfswagen moet je denken aan de wielen die worden aangedreven door middel van een elektromotor. Om deze elektromotor aan te drijven haalt het voertuig stroom uit de accu. Uiteraard is het bij een elektrische auto van belang om de accu te voorzien van stroom door middel van een laadkabel bij een oplaadpunt, dit is vergelijkbaar met het tanken van benzine of diesel bij een auto op brandstof.

Ontdek ons aanbod aan hybride en elektrische auto’s

Wij hebben een ruim aanbod van 40+ hybride en elektrische auto’s staan. Ben jij nieuwsgierig welke aandrijving het beste bij jou past? Neem dan contact op met onze verkoopadviseurs voor meer informatie of bekijk alvast ons ruime aanbod.