Winterbanden of All Seasonbanden, wat is voor jou de beste optie?

Niet meer twee keer per jaar wisselen van banden, maar banden die in alle seizoenen veilig zijn? Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van all season banden in vergelijking met winterbanden?

De voordelen van all season banden

Het grootste voordeel van all season banden is natuurlijk dat je niet meer twee keer per jaar hoeft te wisselen van banden, maar in principe voorbereid bent op zowel de zomer als de zachte winter. Hier in Nederland spreken we van een gematigd klimaat, dit wil zeggen dat extreme temperaturen weinig voor komen. Daarnaast zijn all season banden ook toegestaan in Oostenrijk en Duitsland. In Duitsland voldoen de banden met de tekentjes ‘M + S’, oftewel modder en sneeuw, maar in Oostenrijk moet hier ook een alpine-symbool bij staan (een berg met een sneeuwvlokje). De all season banden schelen je daarom geld aangezien je maar een set velgen nodig hebt en geen kosten hebt van de bandenwissel.

De nadelen van all season banden

All season banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. Dat betekend dat in uitzonderlijke omstandigheden zoals extreme kou of hitte de all season banden minder goed presteren dan de zomer- of winterbanden. Als er een echt dik pak sneeuw ligt of bij temperaturen zijn winterbanden je veiligste keuze. Daarnaast zijn in veel andere Europese landen zoals Italië, Kroatië, Slowakije en Tsjechië bij winters weer alleen winterbanden toegestaan. Ook slijten all season banden sneller als je veel rijdt, dus als je meer dan 20.000 kilometer rijdt in een jaar, zijn zomer- en winterbanden een verstandigere aankoop omdat dit uiteindelijk goedkoper is. Verder zijn all season banden bij hoge temperaturen minder veilig en wordt de remweg 1,5 keer zo lang dan bij een zomerband.

Tips om te kiezen tussen winterbanden en all season banden

Het belangrijkste is dat je rekening houdt met welke winterse omstandigheden je waarschijnlijk te maken zal krijgen. Als je veel over besneeuwde of slecht begaanbare wegen rijdt in een klimaat met lage temperaturen zijn winterbanden een veiligere optie voor je. Als je echter veelal in Nederland rijdt en maar een paar keer per jaar op besneeuwde wegen rijdt, dan zijn all season banden mogelijk goede optie.

Ons advies

All season banden:

  • Minder dan 20.000 km per jaar
  • Gematigde winterse omstandigheden

Winterbanden:

  • Meer dan 20.000 km per jaar
  • Winterse omstandigheden, zoals veel besneeuwde en ijzige wegen.

Benieuwd wat voor jou de beste optie is? Jelle helpt je graag verder om een passende keuze te maken!