Nieuwe brandstofstickers

Vanaf 12 oktober 2018 moeten tankstations nieuwe brandstofstickers plaatsen op hun pompen. De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker kan de consument eenduidig zien welke brandstof geschikt is voor zijn of haar motor, auto of ander voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan. Ook nieuwe motoren en andere voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en/of op de tankdop/klep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is.

 

Witte brandstofstickers
Per 12 oktober wordt het verplicht om de nieuwe brandstofstickers te gebruiken, maar in het kader van de overgang zullen de oude groene (benzine) en zwarte (diesel) labels daarnaast nog wel even blijven, maar op termijn verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen nu witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 98 wordt E5, benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. Bij LPG wijzigt er niets, ook al zal die brandstof in bijvoorbeeld Frankrijk gewoon GPL blijven heten.

 

Brandstofstickers benzine
De brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage bio-componenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Bio-componenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op bio-ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). Ook kunt u een E85-sticker aantreffen. E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor. Of uw motor, auto of ander voertuig geschikt is voor E5 en/of E10 is weer te vinden in het onderhoudsboekje, maar ook via de E10-check op het internet. Ons raadplegen kan natuurlijk ook.

 

Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

 

Brandstofstickers diesel
De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL, is het raadzaam bij uw dealer of de fabrikant na te gaan of deze geschikt zijn voor uw voertuig. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

 

Brandstofstickers gas
De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar u waterstof (H2) of LNG kunt tanken. Kijk dus goed welke sticker op de pomp staat.

 

Meerdere stickers
Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben motoren en benzineauto’s op de tank of klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).